Dobrodošli v Sloveniji!

 In Outdoor Yoga, Slovene, Slovenia, Travel

(Click to read in English)

Priljubljeni skriti biser Evrope? Oksimoron, da večjega ni! A v Sloveniji ta stavek nekako še vedno ima smisel. Slovenija zagotovo ni prva država, ki pride na misel daljnemu popotniku, ki se prvič odpravlja na potovanje v Evropo. Naša mala dvomilijonska kura namreč gnezdi med velikani evropskega turizma, kot npr. Avstrija s svojimi smučišči, Italija z zgodovino in Hrvaška s svojimi otoki. Kljub vedno večji prepoznavnosti se velik del obiskovalcev tukaj ustavi naključno, po nesreči ali pa zaradi hladnokrvne pragmatičnosti na poti proti Hrvaški. Sledi presenečenje, nato vzljubijo novo odkritje in podaljšajo postanek ter se v Slovenijo vračajo. Kaj pa, če je čarobnost Slovenije prav v tem paradoksu?

Novo leto je in na National Geographic seznamu 25. držav, ki jih morate obiskati v letu 2023, je tudi Slovenija. Opisovati mnogo plasten slovenski karakter na zgolj dveh straneh bloga, bi bilo brezčutno dejanje. Zato vas v tem blogu z nekaj alinejami slovenske samosvojosti želimo zgolj navdihniti in ravno prav popraskati, da boste odkrili, zakaj je Slovenija ena izmed naših najljubših.

Kokoška v osrčju Evrope

Slovenci imamo nepojasnljivo reakcijo vsakič, ko nas kdo postavi v Vzhodni kot Evrope. Geografsko gledano Slovenija namreč spada med države Srednje Evrope. Ravno zaradi središčnega položaja je Slovenija odlično izhodišče za potovanja po ostalih predelih stare celine. Ljubljana, glavno mesto Slovenije, je namreč zgolj dve uri vožnje stran od Benetk in Zagreba, približno štiri ure pa potrebujete do Dunaja in Budimpešte. 

Iskreno? Slovenska identiteta je  bogata evropska mineštra. Z eno nogo v Jadranskem morju, repom v Julijskih Alpah, z glavo v vinogradih in gozdnatem trebuhu, je izjemno dinamična mala država. Balkansko gostoljublje, germanska urejenost, italijanski okus – vse to se začuti v ozračju, arhitekturi, večurnih kavnih postankih, neštetih odtenkih narečij, hrani, pijači – skratka, na vsakem koraku. 

Gore, morje, vinogradi, gozdovi – vse v enem ugrizu

Kje na svetu na tako majhnem območju še lahko najdete takšno pisano paleto dejavnosti in prizorov iz veličastne narave? Od zasneženih vrhov na severu do lesketajoče se sredozemske obale, svetlo turkiznih rek, starih gozdov, zaspanih gričev, starih zgodovinskih krajev in živahnih mest – vse to je stisnjeno na 20.273 km² ozemlja. 

Slovenija je dom Julijskih Alp, prave pohodniške poslastice. Tukaj so se razcveteli adrenalinski športi in aktivnosti na prostem. Blejsko jezero z otočkom na sredini, gorskim ozadjem in gradom na vrhu pečine, je ena najbolj ikoničnih destinacij v Sloveniji. A to še zdaleč ni vse! Nedaleč stran je Bohinj z največjim slovenskim jezerom in divjo naravo, pa Kranjska Gora in seveda turkizna dolina reke Soče! Slovenci  smo aktivni in močno povezani s svojimi gorami. Tako zelo, da trdimo, da nisi pravi Slovenec, dokler se ne povzpneš na Triglav – najvišjo slovensko goro. 

Na jugu države piha mediteranski veter. Slovenija ima zgolj 46 km obale, posute s slikovitimi sredozemskimi mesteci, kot so Piran, Izola, Portorož in Koper. Nad obalo trdrno stoji Kras, apnenčasta pokrajina podzemskihih rek, jam in kamnitih vasic. Poleg čudovitih suhih zidov so tu Škocjanske jame, ki so del Unescove svetovne naravne dediščine. Najbolj znana med 8000-imi jamami v pokrajini je tudi Postojnska, dom nenavadnega, dolgoživega, slepega in zmajevemu mladiču podobnega podzemnega bitja – proteusa, ozirom »človeške ribice«. 

Na vzhodu države življenje pleše v počasnejšem ritmu. Tukaj so doma štorklje, sladko vino, mineralni vrelci, živahna romska kultura in nerazumljivo narečje. Na jugu države pa se razprostira kočevski pragozd s svojimi rjavimi medvedi. 

V sredini vse te raznolikosti je udobno nameščena Ljubljana. Ljubka prestolnica je polna čudovite arhitekture, ustvarjalne ulične umetnosti, zmajev in prijetne kavarniške kulture. Ljubljana je ravno prav velika, da lahko začutiš živahni mestni direndaj in ravno prav majhna, da se zdi, da se nikomur prav nikamor ne mudi. 

Slovenska kulinarična eksplozija 

Če Slovence vprašate, kaj je slovenska tradicionalna jed, boste dobili zmešano skledo odgovorov. Tako kot narava in kultura je tudi slovenska kuhinja veličastna mešanica lokalnih sestavin prepletenih z vplivom okoliških kultur. Skoraj vsaka regija, vas ima svojo lokalno jed. Pestra in bogata gastronomska ponudba Slovenije vam omogoča, da okusite najbolj prepoznavne kulinarične dobrote v kar 24 kulinaričnih regijah. Kranjska klobasa, jota, prekmurska gibanica, štruklji, žlikrofi, žganci, goveja juha, frika … Kjer pa se uradni seznam konča, se začne ustvarjalnost visoke kuhinje in sodobnih kuharskih nadobudnežev.

Gastronomy delights in Slovenia

Turistične kmetije, simpatični bistroji, kulinarični festivali in vrhunske restavracije vsak po svoje pričarajo avtentične okuse. Vsako kulinarično potovanje se začne pri svežih lokalnih sestavinah. Izdelke, kot so vrhunski siri in mlečni izdelki, suhomesnati produkti, kakovostna vina, žganje, olivno in bučno olje ter med, lahko najdete na policah trgovin ali na tržnicah. Lokalno življenje in okolje pa najbolje okusite kar na samem kraju izvora. Občudovanje visokogorskih planin, veselo vijuganje po vinskih poteh, obisk ekoloških vasi, solin… Vsak kraj ima svoj edinstveni okus, bogato tradicijo in zgodbo.

Iz tradicije, skromnih sestavin in veleuma starih mam se je razvila sodobna slovenska visoka kulinarika. Ana Roš je s Hišo Franko, svojo restavracijo v dolini Soče, Slovenijo postavila na svetovni kulinarični zemljevid. Leta 2021 je bila Slovenija celo razglašena za evropsko gastronomsko regijo leta. Že zato se splača malo poglobiti v svojo lastno državo.

Se Vidimo v Slovenija

Slovenija je torej destinacija, ki resnično ugodi vsem potrebam, željam in muham. Ne glede na to, ali se odpravljate na počitek in ponovni zagon, na aktivno pustolovščino, kulturni izlet ali pa na solidno mešanico vsega, je ta prava izbira za vas.

Z jogo obarvano potovanje po Sloveniji je edinstveno prav zaradi uravnoteženosti. Pridružite se nam na nepozabnem AdZENtures joga oddihu v dolini Soče. Spoznajte Slovenijo in dolino Soče skozi nepozabne in pristne dogodivščine!

Yoga retreat Slovenia
Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

Scenic village in the heart of Soča Valley, SloveniaFarm to Table delicacies in every village of Slovenia is a true luxury